Genomineerd voor de INC Award ‘Onderwijs & Opleiding’
Stichting Liz
‘Gewoon doen werkt al 11 jaar’



In plaats van denken in onmogelijkheden, is het motto bij Stichting Liz al elf jaar: vooral gewoon doen. Deze organisatie in Nijmegen biedt zorg en dagbehandeling aan kinderen en jongeren met een (ernstig) meervoudige beperking – maar dan anders. De Liz-groepen zijn namelijk ondergebracht in reguliere basis- en middelbare scholen. Zo groeien kinderen mét en zonder beperking samen op, en wordt de samenleving van morgen al in de schoolbanken geoefend.
“We zijn onderdeel van het schoolleven – en dat is echt uniek, zeker op de middelbare school. Onze leerlingen doen het goed in deze omgeving en kunnen zo tóch meedoen in de maatschappij, op hun eigen manier,” vertelt oprichter en directeur Esther de Bruijn. “Wij laten zien dat ook deze jongeren een plek kunnen krijgen in een normale schoolomgeving, mits je die passend maakt. Zíj hoeven zich niet aan te passen, dat doen wij voor hen.”
Met name de middelbare school groep van Liz is bijzonder. Hier komen jongeren terecht die vanwege hun ernstige problematiek vaak alleen een plek zouden vinden in een afgeschermde dagbestedingsomgeving. Nu volgen ze hun eigen programma, maar wél in het gebouw van een reguliere middelbare school. Daar zijn ze zichtbaar, aanwezig, en maken ze deel uit van het dagelijks schoolleven. De focus ligt op zelfredzaamheid – en die krijgt voor ieder kind een eigen invulling.
Het is een zin die vaak terugkomt bij Liz: samen waar het kan, apart waar nodig. Kinderen van Liz doen elke dag activiteiten samen met leeftijdsgenoten van school of kinderopvang: buiten spelen, muziek maken, voorlezen en natuurlijk samen Sinterklaas vieren. Deze ontmoetingen blijven niet zonder effect. Kinderen met een beperking ontwikkelen zich aantoonbaar beter in contact met andere kinderen. En kinderen zonder beperking? Die leren van jongs af aan dat ‘anders zijn’ erbij hoort.
Stichting Liz was meer dan tien jaar geleden een van de eerste initiatieven die kinderen met een beperking integreerde binnen reguliere scholen. Inmiddels zijn er tientallen Samen naar School-klassen in Nederland opgestart, vaak geïnspireerd door de ervaringen van Liz. Esther de Bruijn en haar team delen hun kennis actief, geven presentaties en helpen andere startende initiatieven op weg.
Hun impact blijft niet beperkt tot de regio: samen met ouders trok Liz ook landelijk aan de bel. Zo leidde hun pleidooi in Den Haag ertoe dat er een motie werd aangenomen om de knellende scheiding tussen zorg en onderwijs bespreekbaar te maken. Want: waarom zou een kind ontzegging van onderwijs moeten aanvragen om de juiste zorg te krijgen?




