Skip to content

Genomineerd voor de INC Award ‘Onderwijs & Opleiding’

 

Paratus Plus College

‘Ontmoeten, ontdekken, ontwikkelen”

Bij Paratus Plus College staat de kracht en het potentieel van jongeren met een verstandelijke beperking centraal. Na het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs vervolgen zij hier hun ontwikkeling. In een omgeving die uitdaagt en stimuleert, midden in de samenleving.

“Inclusie is voor ons geen doel, maar het vertrekpunt,” zegt medeoprichter en directeur Bertina Slager. “Jongeren groeien als ze deel uitmaken van echte, betekenisvolle netwerken.” Het leerjaarprogramma van Paratus versterkt die ontwikkeling merkbaar, op school, thuis, op de stageplek en in de vrije tijd.

Elk leerjaarprogramma heeft een vaste structuur:

  • Twee dagen les op de eigen locatie, met aandacht voor (cognitieve) vaardigheden en projectmatig werken in de leerlabs.
  • Elke donderdag samen leren met studenten van de opleiding Buurtsportcoach bij Sportacademie MBO-Amersfoort.
  • Een periode van 10 weken elke maandag samen les met de studenten van MBO Utrecht Verpleegkunde en Onderwijs & Kind
  • Twee dagen stage bij op inclusiegerichte organisaties in de woonomgeving van de student.

Deze hybride opzet is uniek. Studenten van Paratus volgen samen les met MBO-studenten. In het klaslokaal, op het sportveld en tijdens gezamenlijke kampen. Ook lopen elk jaar MBO-studenten stage op de locatie van Paratus. Door deze herhaalde ontmoetingen ontstaat wederzijds begrip en verandert het beeld van wat mogelijk is. De studenten van Paratus maken echt onderdeel uit van het schoolleven. Ze worden begroet in de gangen, hun aanwezigheid is vanzelfsprekend. Niet alleen MBO-studenten, maar ook docenten en ondersteunend personeel verruimen hun blik op mensen met een beperking.

Leren in leerlabs
Het leerjaarprogramma draait om leerlabs zoals het Expressielab, Horecalab, Kamplab en Digilab. Leercoaches begeleiden volgens de methode van mediërend leren, ondersteund met veel visualisatie met beeld en geschreven taal, samenwerking en ruimte voor ieders talent en tempo.

Studenten organiseren zelf evenementen als disco-avonden, pannenkoekendagen en theatervoorstellingen. Ze maken zelf documenten zoals nieuwsbrieven, verslagen, uitnodigingen, flyers en kampboeken. Alles is gericht op ontwikkeling én verbinding: met elkaar, met professionals, en met de samenleving. Ze geven eindpresentaties van projecten. Het uitgangspunt is steeds: wat kun je al, wat vind je leuk, wat wil je leren en wat heb je daarvoor nodig? Elke student bewandelt een eigen pad richting zelfvertrouwen, zelfstandigheid, wonen en werken.

POP
Elke student heeft een Persoonlijk Ontwikkel Pad (POP): een groeidocument dat door Paratus is ontwikkeld. Samen met de student, ouders, leercoaches en de stagecoördinator worden hierin persoonlijke doelen, wensen en ondersteuningsbehoeften vastgelegd. Regelmatig wordt het POP besproken: welke stappen zijn gezet, wat is er geleerd en wat vraagt extra aandacht? Zo ontstaat een helder beeld van de ontwikkeling, welbevinden, en kijken we samen hoe we de volgende doelen kunnen bereiken.

De impact reikt verder dan de student. Ook stagebedrijven en partners geven aan dat hun kijk op werkvloerbegeleiding en communicatie is veranderd. De bijdrage van studenten is zichtbaar: betere sfeer, meer betrokkenheid en groei in vaardigheden van de student én collega’s.

‘Erkenning voor het team’
“We zijn ontzettend blij met deze nominatie”, vertelt de gedreven Bertina. “Ook al is inclusie geen wedstrijd, het is een enorme erkenning voor het team, een toetje. Ik was er toch wel wat emotioneel door. We zijn pas twee jaar bezig, maar hebben al zoveel kunnen verbeteren!” De ALEZ Academie (winnaar van de vorige INC Award ‘Onderwijs & Opleiding’) was een belangrijke inspiratiebron voor Bertina en mede-oprichter Minka Verheul. “We hebben veel van hen geleerd, dankzij hun ervaringen hebben wij echt een vliegende start kunnen maken.”

Meer weten?

www.paratus.plus

Back To Top