Genomineerd voor de INC Award ‘Sport & Vrije tijd’
Equal Play
‘Kinderen leren dat verschillen erbij horen en juist verrijken’



“Wij organiseren geen aparte teams. Wij bouwen één team — voor alle kinderen.” Met die woorden vat oprichter Carolina Mori de missie van Equal Play krachtig samen. Deze jonge organisatie laat zien hoe het anders kan: kinderen met en zonder beperking die sámen sporten, op één veld, in één team, onder één coach.
Equal Play richt zich op kinderen van 6 tot 12 jaar. De organisatie ontwikkelt inclusieve sportprogramma’s samen met sportclubs, sportbonden en gemeenten, en organiseert bewustwordingsevents over inclusieve sport. Geen G-team aan de zijkant van het veld, maar trainingen waar alle kinderen samen meedoen – of ze nu autisme hebben, het syndroom van Down, een motorische beperking of juist nergens ondersteuning bij nodig hebben.
Wat Equal Play uniek maakt, is dat het bestaande sportstructuren gebruikt in plaats van een parallel systeem op te zetten. Clubs blijven eigenaar van hun team, maar krijgen ondersteuning bij het opzetten van een écht inclusief programma. Op het veld staat altijd een begeleider die zorgt voor veiligheid, betrokkenheid en passende ondersteuning. De training is voor ieder kind uitdagend én haalbaar.
In korte tijd heeft Equal Play al veel bereikt. In de regio Haaglanden zijn inmiddels drie inclusieve teams, bij reguliere voetbal- en hockeyverenigingen. Ook werkt Equal Play samen met landelijke sportbonden zoals KNVB en KNHB aan nieuwe richtlijnen, trainingsvormen en wedstrijdstructuren waarin meer kinderen mee kunnen doen.
“Kinderen leren van jongs af aan dat verschillen erbij horen en juist verrijken,” zegt Carolina. En dat effect reikt verder dan het veld. Trainers ontdekken dat inclusief coachen energie geeft. Clubs merken dat hun cultuur versterkt. Ouders van kinderen zonder beperking zien hun kind opbloeien in een team waarin vanzelfsprekend wordt samengewerkt met kinderen die anders bewegen, denken of communiceren.
Equal Play is nu in gesprek met meerdere clubs en gemeenten om uit te breiden naar andere steden en sporten. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een landelijke blauwdruk: een praktisch en schaalbaar model dat ook elders in Nederland kan worden uitgerold. Wat in Haaglanden begon, groeit langzaam uit tot een beweging.


