Skip to content

Jurylid Sonja Heijkamp:
‘Inclusie in media gaat verder dan wat je op beeld ziet’

Mensen met een verstandelijke beperking horen niet alleen vóór de camera, maar ook erachter.
Dat is waar Sonja Heijkamp zich al jaren sterk voor maakt.
Als expert in mediawijsheid bij Amerpoort en organisator van de Special Media Awards
zet zij zich in voor een digitale wereld waarin iedereen mee kan doen.
Dit jaar treedt ze toe tot de vakjury van de INC Awards 2025, waar ze met haar scherpe blik
kijkt naar initiatieven die échte inclusie mogelijk maken.

Van zorg naar media-inclusie: ‘Er kan zoveel meer!’

Sonja werkt haar hele leven al in de gehandicaptenzorg. Eerst als begeleider en inmiddels al jaren als projectleider Mediawijsheid bij het expertisecentrum van Amerpoort. Ook traint ze begeleiders in mediawijsheid. Ze richt zich op digitale inclusie: zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk online kunnen meedoen. “Er zijn nog zoveel kansen om deze groep een volwaardige plek te geven in de media en de digitale wereld.”

Met de Special Media Awards – dé landelijke prijzen voor mediatalenten met een verstandelijke beperking – laat ze zien wat er al wél mogelijk is. “We organiseren het hele evenement samen met mensen met een beperking, in samenwerking met hun buddy’s. Dat kan gewoon, en het werkt fantastisch!”

Daarnaast is Sonja lid van de adviesraad van het NICAM, bekend van de Kijkwijzer. Vanuit haar expertise op het gebied van mediawijsheid adviseert ze over de belangen van mensen met een verstandelijke beperking.

Waarom de INC Awards? ‘Ik ben razend benieuwd naar de inzendingen!’

Toen Sonja werd gevraagd als jurylid voor de INC Awards, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik vond het een eer. Ik ben al jaren bezig met inclusie in de media, en ik wil mijn kennis en netwerk graag inzetten om bij te dragen aan deze awards.”

Wat haar ook enthousiast maakt, is de kans om nieuwe initiatieven te ontdekken. “Er gebeuren vast geweldige dingen waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik ben ontzettend benieuwd naar welke organisaties zich kandidaat gaan stellen.”

Waar let Sonja op als jurylid?

Voor Sonja draait inclusie om méér dan zichtbaarheid alleen. “Het gaat er niet alleen om dat er af en toe een acteur met een beperking in beeld is. Ik hoop ook te zien dat mensen met een verstandelijke beperking achter de schermen een rol spelen.”

Ze hoopt bijvoorbeeld op inzendingen waarin mensen met een beperking actief meewerken aan de productie, zoals fotografie, montage of regie. “Een prachtig voorbeeld vind ik het programma Knoop & de Leeuw, waar ook achter de schermen mensen met een verstandelijke beperking meedraaien. Zo’n productie is een goed voorbeeld van hoe je het verschil kan maken, voor én achter de schermen.

Tegelijkertijd benadrukt Sonja dat inclusie niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn. “Tijdens de vorige editie stonden grote producties zoals Goede Tijden, Slechte Tijden tegenover een veel kleinschaliger initiatief: de podcast van Eva van der Veer, die ze samen met mensen met een beperking maakte. Beide waren waardevol, maar op een heel andere manier. En uiteindelijk was het Eva die met de INC Award naar huis ging.”

‘Laat zien waar je trots op bent!’

Voor organisaties die twijfelen om zich kandidaat te stellen, heeft Sonja een duidelijke boodschap: “Laat zien waar je trots op bent!”

“Ook als je denkt dat je nog niet ‘groot genoeg’ bent. Ook als het maar een klein initiatief is. Inclusie begint bij de dingen die we wél doen. En je kunt een aansprekend voorbeeld zijn voor anderen!”

Fotocredits: Hans Tak

De overige juryleden 

Back To Top