skip to Main Content
Jetty Mathurin

Jetty Mathurin

Theater maken, acteren, cabaret, presenteren of columns schrijven, Jetty Mathurin (1951, Paramaribo) doet het allemaal. Mathurin is van huis uit onderwijzeres en logopediste. Ze had een eigen logopedie praktijk en werkte op diverse scholen. In de jaren ´80 maakt ze een carrière switch naar de theater– en televisiewereld. Op televisie begint ze als presentatrice van het VPRO kinderprogramma Wie, wat, waar, hoe laat. Grote bekendheid krijgt ze door haar rol als Smorrie in de televisieserie Vrouwenvleugel. Ook was de actrice een van de vaste spelers in de comedy’s Oppassen! en Bradaz. Verder had ze rollen in onder andere Baantjer, Costa, Blauw Blauw, Otje, Boks, Flikken Rotterdam en Maastricht en Centraal Medisch Centrum.

Ze had in 2021 een vaste rol in Goede Tijden Slechte tijden en vanaf 2022 is zij net als aan het begin van haar carrière regelmatig te zien in Het Klokhuis.

Op het witte doek is ze o.a te zien in Madame Jeanette, Oma is Gek, Tuintje in mijn hart, De familie Claus II (Netflix), Ochtendzwemmers en in de bekroonde korte film You II. De actrice is ook een veel gevraagde stem en spreekt regelmatig commercials, animatiefilms, bedrijfsfilms in, waaronder de Disneyfilm Cars en de animatieserie De Grote Hummimummi Karaoke Show!

In de theaterwereld heeft Mathurin haar sporen verdiend met geëngageerde solovoorstellingen in Nederland, België, Curaçao en Aruba. Ze heeft maar liefst elf succesvolle onewomanshows op haar naam staan. Met de laatste solovoorstelling De Overdracht neemt ze eind 2018 afscheid als solo-theatermaker, maar gelukkig niet van theater in het algemeen. In 2019 toerde ze met ’t Schaep de musical door Nederland. In 2023 speelt ze ‘Omi’ in de grote zalen productie The story of Travis. Deze voorstelling ontvangt lovende kritieken, 5 sterren recensies en werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd voor het theaterfestival als een van de 11 meest indrukwekkende theaterproducties van dit moment.

Jetty stond al veel vaker met anderen op de Nederlandse podia. Ze was onder meer te zien in theater- voorstellingen als FajaDe Koningin van Paramaribo, Beperkt Houdbaar, Mathurin Meets Music , Daddy Cool,  de Vagina Monologen, A Raisin in the Sun and Beneatha’s Place. Naast haar werk in het theater, op televisie en radio is zij een veelgevraagd artiest voor bedrijfsoptredens.

Samen met haar dochters Glynis Terborg en Nicole Terborg is ze te zien in de webserie Kinship die zij gezamenlijk produceren. Trouw schreef hierover: Het liefdevolle, rauwe en eerlijke ‘Kinship’ is met plezier gemaakt, en dat voel je

Jetty Mathurin heeft diverse onderscheidingen ontvangen. In 2001 is zij geridderd door koningin Beatrix en in 2010 ontving zij een hoge onderscheiding van de Surinaamse regering, ridder in de orde van de gele ster. Ze won met Vrouwenvleugel de Gouden Televizier-Ring, de Pall Mall prijs met de comedytrain, de Cosmic award en de Tai Ati award van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Verder is zij ook eens onderscheiden door de gemeente Cuijk.

Haar meest recente prijs kreeg ze op 27 november 2017. De theatermaker ontving de Frans Banninck Cocq Penning voor haar bijzondere verdiensten op cultureel en maatschappelijk gebied. De cabaretière kreeg de penning niet alleen omdat zij als de eerste zwarte vrouwelijke cabaretier het theaterlandschap ingrijpend veranderd heeft, maar ook vanwege haar decennialange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland.

Back To Top