skip to Main Content
Billy Dans

Billy Dans

Billy Dans is zonder enige twijfel één van de meest succesvolle tekstschrijvers en componisten van dit moment. De altijd goedlachse blonde Amsterdamse Billy Dans is geboren en getogen in de Jordaan. Het kan dan ook niet anders dan dat Billy, door zijn Jordanese achtergrond, de muziek van Johnny Jordaan, Willy Alberti, Andre Hazes en Tante Leen met de paplepel kreeg ingegoten. Nederlandstalige tekst en muziek is zijn passie. Het stroomt door zijn bloed. In het Amsterdamse café van zijn vader zette hij regelmatig zijn lievelingsmuziek op.

In zijn tienerjaren raakte Billy geïnteresseerd in de Nederlandse rap. Hij ging dit zelf ook proberen en merkte dat dit hem aardig goed afging. In 2009 scoorde hij samen met zijn beste vriend Lyon een voorzichtige hit op YouTube met ‘Voorbij’ (inmiddels meer dan 6 miljoen views). Dit smaakte naar meer. Gaandeweg ontwikkelt de taalsnelle virtuoos een feilloos gevoel voor het schrijven van rake Nederlandse teksten, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Zijn muziekstijl wordt gekenmerkt door een mix van verschillende genres, waaronder pop, dance, en hiphop. Zo schreef Billy al vele tracks, waaronder de hits ‘Frans Duits’ van Frans Duijts & Donnie (2021), ‘Bieber van de Kroeg’ van Mart Hoogkamer & Donnie (2022), ‘Paranoia’ van Bilal Wahib (2022) en het platina album ‘Voor Iedereen’ van Tino Martin (2020). Het succes leverde hem in 2021 maar liefst 3 Buma Awards op. Ook de liedjes voor het nieuw te verschijnen album van Tino Martin zijn voor een groot deel afkomstig van Billy en zijn team. Bijna dagelijks maakt Billy deel uit van diverse schrijfteams van zowel bekende als ‘upcoming’ artiesten uit de Nederlandse muziekscene. Zo werkte Billy recent mee aan de single ‘Terugweg’ van Snelle. Ook brengt hij momenteel veel tijd door met André Hazes en werken ze samen hard aan een nieuwe frisse sound voor André zijn comeback.

Ondertussen werkt Billy ook hard aan zijn eigen muzikale carrière als artiest. Zo bracht hij inmiddels verschillende singles uit zoals zijn eigen gouden plaat ‘Beach Vibe’, ‘Ibiza’, ‘Hazes’ en ‘Ontspanje’, ‘Jongen uit de Stad’ en recent ‘Svetlana’. Op de streamingdiensten is Billy populair, zo zijn een aantal van zijn nummers al miljoenen keren gestreamd en heeft hij honderdduizenden maandelijkse luisteraars. Gestaag bouwt hij aan een eigen profiel waarbij hij snel naamsbekendheid verovert. Zijn deelname aan het derde seizoen voor de razend populaire tv-show ‘De Verraders’ zal daar ongetwijfeld ook weer aan bijdragen. Zijn live shows zijn energiek en bestaan uit een mix van de beste covers en eigen repertoire, veelal in medleyvorm met veel ruimte voor interactie met het publiek. Zijn ultieme droom is een grote show in zijn stad Amsterdam, maar tot die tijd bouwt hij door aan zijn eigen carrière.

Back To Top